2011. szeptember 27., kedd

Itt a szüret!

Hétvégén a családommal szüretelni voltunk. Bizony egész nap folyt a munka, mindenki serénykedett, így a nap végére már készen volt a must is, a gazdák pedig lelkesen beszélgettek a leendő borról.


Ugyan kint még nagyon szép idő van, a gyerekeket szinte alig lehet a nap végén bezavarni az udvarról, de mégis jól esik este leülni és együtt alkotni valamit. Főleg ha megérkezik az eső is.

Tavaly készítettünk szüreti asztalra való szalvétagyűrűt. Igazán egyszerű, kicsiny gyerekek is bátran beszállhatnak a munkába.
Mi kétfajta lila színt, és egy halvány sárga színt választottunk, de bátran próbálkozzunk a zöld különböző árnyalataival is.
Papírból leginkább a 120g/nm-est szeretem használni, mert könnyen alakítható, de sokkal jobb tartása van, mint a színes géppapírnak. Sajnos ez a fajta elég nehezen beszerezhető, de azért nem lehetetlen. A Lidl boltjaiban időnként tömbben árulják, nagyon sok szép színben.


Készítsünk középre egy nagyobb gyűrűt: 12x2cm-es csíkból. Köré pedig változatosan szórjuk el a kisebbeket. A csíkokat minden esetben olló segítségével íveljük, azaz húzzuk végig az olló élén, ezáltal szépen kunkorodni fognak, jól lehet velük dolgozni.
Készítsünk többfajta méretű gurigákat: 3,5cm, 4cm és 5cm-es csíkokból. A kisebbeket célszerű egy hengeres ceruza segítségével megragasztani, a nagyobbakhoz használhatunk üres cérnaspulnit, vagy ragasztóstift tubusát. Rendezzük szépen el a gurigáinkat, figyelve arra, hogy a szalvétagyűrű alja egyenes legyen, azaz stabilan tudjon állni.
A szárat 8x1cm-es barna csíkból hajtogassuk és illesszük két guriga közé. Ne feledkezzünk meg az indáról sem: 12x1cm es zöld csík szükséges hozzá.

Készen is vagyunk, jöhetnek a vendégek.
Ha a vendégség után mindenki magával viheti ezt a kis emléket, biztos, hogy sokáig fog gondolni ránk.

2011. szeptember 23., péntek

Őszi koszorú gesztenyebabákkal

Tavaly készítettük ezt az őszi koszorút a gyermekeinkkel egy kedves ismerős kérésére.
A gyorsan készült fotó nem tökéletes, de az ötlet bemutatására talán így is megfelel.

Egy készen kapható szalmából készült koszorúalapra dolgoztunk. Gyűrt papírból vágott csíkkíl tekertük be, majd nekiálltunk a díszítésnek.
Színes papírokból az apró, de ügyes kezek alól szaporán kerültek elő a levelek, míg a nagyobbacskák a Szalay kiadó gondozásában megjelent Papírcsodák, és Papírcsodák 2. című könyben leírtak alapján elkészítettek két gesztenyebabát és egy gombát. A gesztenyelány kezébe csipkebogyó is került.
Szívből ajánlom ezt a két kiadványt is mindenkinek, de jelenlegi ismereteim szerint a kiadónál is elfogytak, habár elképzelhető utánnyomás is. Próbálkozzatok, hátha valahol még van belőlük.
Végül nem maradt más, mint a koszorú összeállítása. A ragasztópisztoly jó segítség ilyen esetekben, de gyerekek kezébe mindig gondos felügyelet mellett adjuk csak, mert igen fájdalmas égési sérüléseket okozhat.

2011. szeptember 21., szerda

Mi szükséges még a sikeres munkához?

Eddig bemutattam, hogy milyen egységcsomagokat készítettünk erre az őszre. Arról is írtam, hogy mi van egy csomagban.
Emlékeztek? Az adott modell elkészítéséhez szükséges összes papír, részletes leírás és fotó.

Arról azonban még nem esett szó, hogy ezen felül mi kell még a sikeres munkához.

Nézzük hát!
Szükségünk van egy vonalzóra, hogy a csíkok méretét le tudjuk mérni.
Aztán persze ceruzára, hogy meg is tudjuk rajzolni a csíkokat. Érdemes minden csíkot először felrajzolni, hogy jól be tudjuk osztani a papírokat.
Nem feledkezhetünk meg a papírvágó ollóról sem, hiszen a csíkokat le is kell vágni, és az ívelésnél is nehezen boldogulnánk nélküle.
Az elemek összerögzítéséhez hobby ragasztót ajánlok, ezekből is nekem a Kreatív Hobby ragasztója vált be, mert tényleg gyorsan köt, és áttetszővé válik száradás után.
Vastagabb hurkapálca, szívószáldarab és hengeres fogpiszkáló jó szolgálatot tesz a kunkorok feltekerésénél, illetve a gurigák ragasztásánál.
És nem utolsó sorban jókedv, egy kis türelem és társaság, mert az alkotás együtt izgalmas igazán.

Mindenkinek kellemes, sikerekben gazdag gurigamizást kívánok!

2011. szeptember 20., kedd

Őszi egységcsomagok 6.

Az őszi egységcsomagok zárásaként szeretném megmutatni nektek ezen évszak másik, szintén sokszor emlegett jellegzetes növényét: a dísztököket.
Annyi ablakban, ajtóban, vagy az asztalokon láthatunk már mostanában is belőlük. Előfordulási formái, színei szinte megszámlálhatatlanok.


Míg az élő példányok, fajtájuktól függően rövidebb, hosszabb életűek, addig a papírból készült változatok, gondos csomagolás után jövőre is díszíthetik otthonunkat.



Ezek a kis tökök is nagyon jól érzik magukat mind a levelek, mind a kunkoros füzérek társaságában, igazán mutatós díszeként a háznak.
Az eddig bemutatott modellek közül ők a legnehezebbek, több ügyességet, türelmet igényel a papírcsíkok megfelelő helyre ragasztása. Mindezek ellenére bátran ajánlom már egy nagyobb iskolásnak is.

Egy csomagban három tököcskéhez szükséges papírmennyiség található: egy napsárga-sötétzöld körte alakúé, egy narancssárga és egy halványzöld kereké.




Az egységcsomag ára: 500.- (+utánvét), mely az ÁFA-t is tartalmazza.
Rendelhető: gurigami@gmail.com

2011. szeptember 19., hétfő

Őszi egységcsomagok 5.

Jöjjenek most az ajtóívek, amikről érintőlegesen már korábban is szó esett.
A megismert kunkoros csepp alapelemek most egy ívben állnak össze, igazán szép vendégváróként az ajtóban.

Jól kombinálhatók a levelekkel, kunkor füzérekkel és a három színvilág vegyítésével is.
Igen. Itt is megtalálható a bordó, zöld és barna színvilág.
Kinézetre bonyolultabbanak tűnő modell, de igazándiból nem nehezebb, mint az eddigiek (kivéve a leveleket, amik a legkönnyebbek), csak eddig látott elemeket tartalmaz.
  
Egy csomag ára: 500.- (+utánvét) 
Az árak minden esetben tartalmazzák az ÁFA-t.

Rendelhető: gurigami@gmail.com

Aki berzenkedik az ilyenfajta vásárlástól, az a Kreatív Hobby üzleteiben testközelben találkozhat velük.

2011. szeptember 16., péntek

Őszi egységcsomagok 4.

Amikor a gyerekekkel az őszről kezdünk beszélgetni, akkor a legkisebbek is első között említik meg a színes, hulló faleveleket. Így az egységcsomagok világából sem hagyhattuk ki ezeket a motívumokat sem.

Ezek a legegyszerűbben elkészíthető modellek. Némi segítséggel egy óvodás is boldogul vele.

Felhasználásuk igazán sokoldalú: jól mutatnak az ajtón, akár magukban, vagy 1-1 ajtóívvel (erről részletesebben a következő bejegyzésben) kombinálva, de az ablakokban, vagy a csillárokról lógva is hamar őszi hangulatot varázsolnak a szobába. Mivel gyorsan elkészülnek, akár egy egész óvodai, iskolai termet is könnyen fel tudunk velük díszíteni.







Az asztalok díszítésénél is jó szolgálatot tesznek, poharak szára köré tekerve, vagy mécses tartó köré rakosgatva. Égő mécsest sose hagyjunk őrizetlenül!


Egy csomagban három darab levélhez szükséges papírmennyiség található meg. Ennél e modellnél sem feledkeztünk meg a különböző színvilágokról, itt is megtalálható mind a három (bordó, zöld, barna).
Egy csomag ára: 500.- (+utánvét)
Rendelhető:guraigami@gmail.com

2011. szeptember 15., csütörtök

Őszi egységcsomagok 3.

Az egységcsomagok sorában ma kedves, bohókás kunkor füzérek következnek. A már megszokott kunkoros cseppek most egymás fölött libegnek, füzért alkotva.

Jól mutatnak az ajókon vendégváróként, de az ablakokban, sőt csillárokról himbálózva szépen játszanak a fénnyel, érdekes árnyékokat rajzolva a falra.

Kedves fotósom: Álmosd Phaedra (www.phaedrafoto.com) az asztaldíszítésnél is helyet talált nekik. Mutatós üveg köré tekerte őket. Igen egyedi hangulatot varázsolt az asztalra. Próbáljátok ki ti is!

Jól kombinálhatók a későbbiekben bemutatásra kerülő ajtóívekkel, levelekkel.
A füzérek is három színvilágban készültek (bordó, zöld, barna). Egy füzéren 6 kunkoros cseppecske libeg.

Egy csomag ára: 500,- (+utánvét)
Rendelhető: gurigami@gmail.com

Iskoláknak, óvodáknak, csoportoknak, amennyiben több gyermek számára szeretnének csomagot rendelni kedvezményt adunk (egyéni megbeszélés alapján).

2011. szeptember 14., szerda

Őszi egységcsomagok 2.

Az őszi asztalok szebbé tételéhez szeretném ajánlani a szalvétagyűrűket és a kis ültetőkártyákat. Gyorsan elkészülünk velük és igen sokoldalúan tudjuk felhasználni őket. A szalvétagyűrűkben nemcsak a szalvéták, de akár az evőeszközök is helyet kaphatnak. A kis ültetőkártyákat pedig ajándékként el is vihetik magukkal a vendégek.
Mécses tartó köré rakva egészen új funkciót kap, igen mutatós dísze lesz az asztalnak. Fontos megemlíteni, hogy égő gyertyát, mécsest sose hagyjunk magára, mert a papír igen könnyen lángra kaphat!
Nagyon jól kombinálható itt is a három színvilág (bordó, zöld, barna). Az asztalközéppel együtt már egy komplett, szemet gyönyörködtető őszi asztalt kapunk, amihez elég egy egyszerű fehér abrosz.




Egy csomagban 6 darab szalvétagyűrű és 6 darab ültetőkártya elkészítéséhez szükséges papírmennyiség található meg, pontos, részletes leírással, fotóval.
Egy csomag ára: 500.- (+utánvét)
Rendelhető: www.gurigami@gmail.com
Bátran fogjunk hozzá kisiskolás gyerekekkel is, a siker nem fog elmaradni.

2011. szeptember 13., kedd

Őszi egységcsomagok 1.

Itt az ősz, hullanak a levelek és kezdünk egyre több időt bent tölteni. Az együtt töltött idő kicsiknek és nagyoknak is egyaránt fontos.
Idén ősszel útjukra indulnak Gurigami egységcsomagjaink, amikkel nemcsak tartalmasan tölthetjük együtt a délutánokat, de könnyen, gyorsan és olcsón széppé varázsolhatjuk otthonunkat.
Elsőként az asztaldíszek közül az asztalközepet szeretném megmutatni. Három színvilágban kapható: bordó, zöld és barna.
Postai utánvéttel küldjük a csomagokat. Egy csomag ára: 500.- (+ utánvét)
Rendelhető: gurigami@gmail.com

2011. szeptember 7., szerda

Mi is az a gurigami

Míg az origami a papírhajtogatás művészete, a kirigami technikában már fontos szerepe van az ollónak is, addig a GURIGAMI-nál már vágjuk - pödörjük - ragasztjuk a papírcsíkokat.
Sok kis guriból készül egy bari, amit a gyerekek azonnal guribarinak kereszteltek. Miklya Zsolt ebből alkotta meg a technika nevét, így született a GURIGAMI.

Ezt az új technikát gyermekeinkkel együtt játszva találtuk ki. Nagyon jól felhasználható minden maradék papír, ami esetleg egyébként már a szemétbe kerülne, most a kis alkotó kezek között életre kel. A közös alkotás közben kellemes beszélgetések alakulnak ki, finomodik a gyerekek finommotorikája, szabadon szárnyal a képzelőerejük, fejlődik a térlátásuk.
És ha mégsem sikerül az eredmény, akkor sincs semmi baj, hiszen nem áldoztuk rá egy halom pénzt, ellenben az együtt töltött idő felbecsülhetetlen élményével gazdagodtunk.
Egyszerűen, kevés ráfordítással lélegzetelállító díszekkel öltöztethetjük fel otthonunkat, de az óvodákban, iskolákban is kellemesebb hangulatot teremthetünk velük.