2011. december 6., kedd

Mikulás az asztalon

Remélem mindenhová eljutott este a Mikulás, és minden szépen kitisztított csizmába, cipőbe rejtett valamit.

Az én ajándékom erre a neves napra egy Mikulás szalvétatartó, ami kis változtatással hóemberes is lehet.
Igazán nem bonyolult, az asztalt viszont pillanatok alatt ünnepivé varázsolja. Ajándéknak sem utolsó. 
A gyerekek is elkészíthetik osztálytársaiknak, tanítójuknak.

A pocakja mindkét formának egy 16x2cm-es papírcsík piros, illetve fehér színben. Ollóval íveljük a csíkot, majd ragasszunk belőle egy nagy körgyűrűt.

A fejhez is egy ugyanekkora csíkra van szükségünk testszínű, illetve fehér színben, ívelés után tekerjük egy hengeres ceruza végére, majd az elkészült kunkort kicsit kiigazítva ragasszuk meg.

Mielőtt a fejet felragasztanánk a pocak tetejére rajzoljuk körbe egy testszínű, illetve fehér kartonon. Ebből lesz az arc. Ragasszuk a fej egyik oldalára.

A Télapó orra piros a hidegtől, ezért egy piros keskeny vékony csíkot ívelés után tekerjünk fogpiszkálóra, majd megragasztva a végét, ragasszuk az arcra.

A szakáll és a bajusz fehér vékonyabb papírból készül. A szakállat sűrűn vágdossuk be, íveljük és tekerjük fogpiszkálóra az apró csíkokat (lehet egyszerre az összeset), majd igazítsunk a szakáll formáján. A szájat és a szemeket filccel rajzoljuk meg.

A hóember orra répa, ezért narancssárga csíkot használjunk és egy pici, de hosszúkás cseppformát ragasszunk belőle. Az arc többi részét filccel rajzoljuk meg.

A hóember keze fehér kunkor, melybe adjunk egy söprűt is.
A fejére pedig 10x2cm-es szürke csíkból hajtogassunk lábaskalapot.

A Télapó haja ősz már, ezért fehér vékonyabb kartont használjunk hozzá. A sapija piros: 8x2cm-es piros csíkból formázzuk. Két oldalára és a tetejére fehér kis gurigák kerüljenek. Ezeket ívelés után fogpiszkálóra tekerjük, majd igazítjuk és ragasztjuk.

A Télapó keze két darab 8x2cm-es piros csík ívesen félbehajtva.

A stabil állás érdekében fehér kartonból kis kunkorokat készítsünk a pocakok két oldalára. Olyan, mintha hóban állna a figura.

Szalvéta, vagy evőeszköz is kerülhet a pocakjába, de akár egy szaloncukor is jó helyre lelhet benne.

A Köki Terminál Libri üzletének az alsó szintjén kedves Óvónéni barátom minden szombaton ingyen alkot a vásárlást már megunó gyerekekkel. A múlt szombaton pont ilyen hóemberek készültek a kicsik kezek között.

A most szombati még legyen meglepetés. Várunk minden érdeklődőt, kicsit és nagyot egyaránt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése