2011. október 11., kedd

Családi naptár


Mi már harmadik éve használunk családi naptárat, és mondhatom, hogy nagyon hasznos találmány. Mindenkinek külön oszlopa van, ahová az elfoglaltságok kerülhetnek, ezáltal könnyen átlátható, hogy kiért, mikor kell menni, mit kell elintézni.
A kereskedelemben is kapható, de csak három gyermekig elég, azaz mi már kinőttük.

Tavaly karácsonyra két kedves családnak készítettünk ilyen naptárat házilag. Egy kicsit átalakítva a bolti változatot, több éven át használható naptárat kaptunk.


Színes kartonból vágunk egy nagy alapot, amire ráfér egy A4-es géppapír és a díszítés is.
A géppapír tartalmazza az oszlopokat, sorokat, azaz a hónap napjait, és a család tagjainak a nevét. Ebből 12 darabot kell készíteni, az év minden hónapjára egyet-egyet. Jó gyakorlás annak a gyermeknek, aki már ismerkedik a számítógéppel. Könnyű táblázatkészítő feladat.
Ezeket a lapokat minden évben újra kell nyomtatni.
Ha nincs számítógép, vagy nem megoldható a nyomtatás, akkor kézzel is készülhet a tablázat. Elég egyet megrajzolni, majd egymás alá téve a 12 lapot (iratcsipesszel összefogva) gombostűvel a sarkoknál átszúrva minden lapon láthatóvá válik, hogy hol kell meghúzni a vonalakat. Tegyünk alá egy hungarocell darabot, hogy az asztal ne sérüljön meg.

Közben a kisebbek a díszítésben vehetik ki a részüket. Mi mindkét családnak dzsungelt varázsoltunk a naptárra, de akár tengeri jelenetet, hercegnős díszítést is ki lehet találni, csak a fantáziánkat kell szabadon engedni.

A géppapírokat két fa ruhacsipesz tartja a helyén, ami lehetőséget ad arra is, hogy a díszítés 3D-s legyen, egyúttal el is takarva a csipeszeket.

A kivágott papírelemeknél figyelni kell, hogy milyen sorrendben kerüljenek felragasztásra, azaz mi kerül majd alulra, mi felülre, illetve a csipeszre. Ez utóbbit célszerű ragasztópisztollyal rögzíteni.

A felakasztáshoz hátulra két meghajtogatott papírcsíkot ragasztottunk, amibe egy vastagabb hurkapálcát dugtunk. Erre kerül középen a fonal, amivel fel lehet a naptárat akasztani.

Karácsonyra szerintem nagyon jó ajándék, személyes, könnyen elkészíthető, és egész évben szem előtt lesz. Próbáljátok ki ti is, és küldjétek el a róla készült képeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése